2015 – OSLO

PGT 2015 fandt sted i Oslo.

Over 60 danske spillere deltog og næsten lige så mange ledere, forældre, søskende og supporters rejste med til en uforglemmelig oplevelse.

Læs om nogle af danske holds præstationer på disse sider.

PGT HAR VOKSEVÆRK – BÅDE INDEN FOR OG UDEN FOR SIDELINIERNE

Det er en fast tradition, at man ved afslutningen af hver eneste Olympiske Lege konstaterer, at det har været de største og bedste lege nogensinde.

Mandag d.18.maj kom 130 danske deltagere, ledere og supportere hjem fra Pierre Gildesgame Tournament i Oslo. Om det var det bedste PGT nogensinde, er en subjektiv afgørelse, som kan afhænge af resultater, medaljehøst, vejrlig, venskaber og mange andre faktorer, som alle kan sin egen opfattelse af, men at PGT 2015 var det største nogensinde, kan man konstatere ved at tælle antallet deltagere.

Fra dansk side har vi aldrig været flere af sted. Ikke spillere – vi har før rejst med flere end 65 spillere – men i år var der lige så mange trænere, ledere, forældre, søskende og andre supportere med, da Oslobåden lagde fra land onsdag d.13.maj. 

 I gennem de sidste år har PGT i højere og højere grad fået tag i de alleryngste skolebørn, og da de er for unge til at bo ude i fremmede familier, bliver PGT til en oplevelse for hele familien, der rejser med og har en fantastisk oplevelse med de andre spillere på holdets familier. Ikke mindst i Stockholm er konceptet slået igennem, og Stockholms delegation tæller over 200 tilrejsende.

PGT appellerer både til børnene på Carolineskolen, hvor næsten halvdelen af skolens børn i år rejste med som spillere eller supportere, og til børn uden for skolen, der gerne vil have del i oplevelsen og sammenholdet – i år havde vi 11 børn med, der ikke gik på skolen. Vi håber på at overgå disse tal allerede næste år, så spred gerne budskabet om, at den danske PGT-delegation er åben for både nye og gamle deltagere og deres familier.

ET KÆMPE ARBEJDE FOR EN LILLE MENIGHED

Det var en kæmpe opgave, den lille organisationskomite i den lille norske menighed havde kastet sig ud i.

14 pigehold og 25 drengehold skulle spille i 9 forskellige rækker. Og så havde nordmændene endda også haft overskud til at invitere deres venskabsklub fra Eshkol ved Gaza-striben, som stillede med to hold i ældste drengerække.

En yderligere udfordring var, at turneringen måtte gennemføres på kun to dage: torsdag og fredag, da den normale finaledag, søndag, i år ramte ind i 17.maj, der var afsat til deltagelse i de festlige begivenheder i anledning af Norges nationaldag. Med ikke mindre end 8 baner til rådighed var det muligt for arrangørerne at få afviklet de mange kampe i en lind strøm, men for tilskuerne – og ikke mindst vores fantastiske fotograf, Kenneth Guttermann – var det umuligt at nå rundt og følge med hos alle de hold, man gerne ville se.

Turneringsformen betød, at der ikke var plads til et egentligt finale-program og en fælles præmieoverrækkelse, men det undgik ingens opmærksomhed, at vores Boys03-hold gik hele vejen igennem turneringen med lutter sejre for at slutte af med 6-2 i finalen over hjemmeholdet.

Som noget nyt blev er i trit med vores hjemlige DBUs ´Holdninger og Handlinger´ ikke registreret resultater, points og stillinger i de to yngste rækker, men også vores Boys07 scorede (klart) flere mål end deres modstandere i samtlige kampe….

 ØGET SAMARBEDE BYERNE IMELLEM

Der er stigende fokus på, at børn fra de små menigheder, som ikke selv kan stille hold til PGT, også skal have mulighed for at kunne deltage. Derfor laves der oftere og oftere hold, hvor børn fra flere forskellige byer spiller sammen, enten som ´gæster´ hos hinanden eller som deciderede kombinerede hold. I år havde tre af de danske hold spillere med fra enten Malmø eller Helsinki, mens en af vores medrejsende supportere tog fodboldstøvlerne på og gik ind og supplerede i Stockholms trup i hendes aldersklasse, hvor vi ikke selv havde hold, så Stockholm kunne stille med to hold. 

I det hele taget var der mange af supporterne, der blev revet med af fodboldstemningen og ville spille med, så forældre på jagt efter ekstra fodboldudstyr til ´pludselige´ spillere blev et almindeligt fænomen under turneringen.

 TO LYS FOR DAN UZAN

Der er selvfølgelig ingen tvivl om, at terrorhandlingerne i København i februar kaster lange skygger over al jødisk samkvem i Norden. 

Dan Uzan optrådte som målmand for sit danske hold igennem en lang PGT-karriere, og ved PGT i København for to år siden så vi ham selvfølgelig som vagt. Det var derfor et centralt element i formanden for D.M.T. i Norge, Erwin Kohn, selv gammel PGT-leders, åbningstale at mindes Dan, og de syv danske anførere tændte i fællesskab et mindelys for Dan, som blev placeret foran turnerings-sekretariatet.

Da de mange deltagere, der ikke boede i familier, var samlet til shabbatgudstjeneste og shabbatmiddag fredag aften, faldt timingen sammen med tre-måneders dagen for mordet på Dan og den facebook-begivenhed, nogle af hans venner havde taget initiativ til med at tænde et lys i Dans minde, og vi tændte også der i fællesskab et lys til minde om The Walking Mezuzah.

 PÅ VEJ MOD STOCKHOLM 2016

Næste år bliver det så PGT-familiens storebror, Stockholm, der har ansvaret for arrangementet, og forberedelserne er allerede i fuld gang til ´det hidtil største og bedste PGT´.

 

X