2015 – BERLIN

Den 14. udgave af den europæiske Maccabiade blev samtidig den største nogensinde. Turneringen blev afholdt i Berlin og havde mere end 2.300 deltagere. Danmark og Hakoah stillede med 30 deltagere, som alle hentede medaljer med hjem. Seniorholdet i fodbold hentede bronzemedaljer, mens masterholdet i futsal gjorde det samme. Endelig var der også medaljer til vores to unge kvindelige deltagere, Emilie og Kisha, der imponerede i juniorsvømning og dressur. Det var et fantastisk arrangement over 10 dage i den Olympiske By i Berlin. 

Nedenstående artikel blev første gang bragt i Jødisk Orientering i september 2015 og er skrevet af Philp Blüdnikow:

Strålende dansk succes ved EMG2015

Danmark leverede ved European Maccabi Games 2015 i Berlin sin bedste medaljehøst i årevis, da samtlige danske deltagere tog medaljer – heriblandt flere af guld.

Danmark var med en delegation på tredive personer flot repræsenteret ved European Maccabi Games 2015, som for første gang fandt sted i Tyskland. Disciplinerne med dansk islæt var fodbold, futsal i Masters-turneringen for dem på 35 og over, og endelig dressur og svømning med én deltager hver.

For den danske delegation fyldte én person meget, selv om han ikke var til stede. Dan Uzan var gennem mange år en fast bestanddel af den danske trup ved Europa- såvel som Verdensmaccabiader, og det efterlod et stort hul i JIF Hakoah, da han blev dræbt ved februars terrorangreb mod Synagogen i København.

I Tyskland blev han behørigt hædret, da den danske delegation bar et banner med hans portræt, og hans mangeårige ven Michael Fish fik lov til at lede jizkor til ære for ham. Det var en følelsesladet åbningsceremoni, som hjalp med at lindre smerten over at have mistet en god ven.

”Da vi gik ind til åbningsceremonien med det danske flag, t-shirts og vores banner med Dan, kom vildt fremmede mennesker fra alle mulige lande pludseligt op til os, pegede på banneret og bankede sig på brystet. Det var utroligt smukt,” sagde Michael til den tyske avis, Jüdische Allgemeine. 

Allerede inden da havde de to fodboldhold været i aktion. Fodboldholdet mødte naboerne fra Sverige, som var en ubekendt størrelse, men da de første nerver havde lagt sig, viste danskerne med al tydelighed, at de var bedre. Slutresultatet blev fortjent 3-0. Futsal-holdet fik samtidigt anderledes hård kamp mod Sydafrika, hvor man i sidste ende måtte se sig slået 3-5, men dog stadig med chancer for at gå videre i turneringen.

Fodboldholdets næste modstander blev en hel del vanskeligere, nemlig værterne fra Tyskland. Da Tyskland kom foran 1-0, og Danmark efterfølgende fik den vigtige Philip Rosenbaum udvist, syntes kampen håbløs, men på utrolig vis kom Danmark i løbet af fem minutter foran 2-1 trods en mand i undertal, og da Tyskland så modtog deres egen udvisning, virkede miraklet muligt. Selv i decimeret udgave var tyskerne dog en frygtindgydende modstander, og i sidste ende slap kræfterne op, hvilket affødte et 5-2-nederlag, men danskerne havde stor ære af kampen.

Et anderledes glædeligt resultat stod svømmeren Emilie Spliid for, da hun samme dag kunne tage Danmarks første guldmedalje i disciplinen 4×50 meter medley. Dertil kvalificerede hun sig til tre individuelle finaler, og stod altså dermed for den danske delegations første medaljehøst ved EMG2015.

”Alt i alt har det altså været helt fantastisk både sportsligt for hele den danske delegation og bestemt også en stor oplevelse for mig pludselig at være en så intensiv del af det jødiske miljø, som før ikke har fyldt specielt meget. Det har kun været en positiv oplevelse for mig,” sagde Emilie, der til dagligt bor i Aarhus.

Fredag d. 31. var skæbnedagen for de to fodboldhold. Futsal-holdet havde spillet uafgjort i deres anden kamp mod Storbritannien, og skulle slå Spanien for at gå videre, mens fodboldholdet efter nederlaget til Tyskland skulle møde Mexico i kamp om andenpladsen i gruppen. 

Missionen lykkedes, da fodboldholdet først slog mexicanerne 3-1 i en spændende dyst. Herefter drog danske atleter, ledere og tilskuere til indendørshallen, hvor endnu en sindsoprivende kamp endte med dansk sejr. Futsal-holdet havde fodboldholdets træner Uri med som gæstestjerne, og han fik den store ære af at kunne rulle bolden i et tomt spansk mål på kampens sidste angreb, hvilket sendte Danmark i semifinalerne med en 6-4-sejr.

Det blev dog endestationen: de to hold tabte begge 2-0 til hhv. Frankrig og Italien, som uden at imponere var bedre i de afgørende situationer. Bronzemedaljen var dog allerede sikret for futsal-holdet, da de var det tredjebedste europæiske hold med Sydafrika som den eneste ikke-europæiske semifinalist, mens fodboldholdet kunne gøre arbejdet færdigt mod Storbritannien. 

Endelig kom den sidste danske deltager dressurrytteren Kisha Saarde i aktion, og også hun tog en guldmedalje. Hun skulle tilmed vende sig til en ny og ikke så veltrænet hest, mens solen bagte ned med temperaturer på over 30 grader, hvorfor man må tage hatten af for hendes præstation.

Nu manglede kun fodboldholdets afsluttende kamp, og også denne endte i triumf. To fremragende scoringer i første halvleg satte kursen, og to minutter før tid blev kampen lukket med Danmarks ellevte og sidste mål i turneringen. Samtlige danske deltagere havde nu vundet medaljer i den mest succesfulde Maccabiade i årevis.

Prisregnen var dog ikke slut, for ved lukningsceremonien på Hotel Estrel modtog David Jano Ken Gradon-prisen for sit arbejde for JIF Hakoah og Maccabiaden i al almindelighed. ”David var en ægte holdspiller, der hjalp sit hold i nødens stund”, lød skudsmålet fra arrangørerne. Futsal-holdet fik også en særlig medalje tilegnet Dan Uzan.

JIF Hakoahs formand Martin Norden var forståeligt nok begejstret: ”Jeg er ovenud tilfreds og stolt over de mange medaljer, som Danmark kæmpede sig til i Berlin. Som jeg sagde før turen, var jeg tilfreds, hvis alle gjorde, hvad de kunne. Nu har alle ydet en ekstraordinær indsats, og alle fik fortjen metal med hjem. Stort tillykke til deltagere, ledere og Danmark.”

X