1932 – BRITISK MANDAT PALÆSTINA

De danske deltagere til den første Maccabiade i 1932. Fra venstre: Hermann Leiserowitz, Josef Silbermann og Abraham Kurland.

Hakoah havde søgt Mosaisk Trossamfund om støtte til den første Maccabiade i det britiske mandatområde i Palæstina i 1932. Trossamfundet støttede med 350 kroner, mens andre foreninger også hjalp til og ydermere betalte de tre deltagere selv 100 kroner. Legene blev åbnet foran 20.000 tilskuere af Tel Avivs første borgmester Meir Dizengoff, som red gennem byens gader på en hvid hest. Alle tre danske deltagere hjem med guldmedaljer i brydning. Det var en præstation som gjorde indtryk og da Abraham Kurland fyldte 70 år udtalte Meyer Rudaizky følgende:

Ved hjemkomsten var hovedbanegården fyldt med tusinde og atter tusinde af mennesker på både perronen og ankomsthallen, og de tre Maccabiademestre blev båret i guldstol, der var musik af Boris Band, sang af “Hasomir” og velkomsttale. Alle dagblade var næste dag enige om, at det var så sjældent at man kunne opleve en så strålende præstation af danske idrætsfolk i udlandet. Samme aften havde Hakoah arrangeret en banket med særlig indbudte bl.a. Dansk Idræts Forbunds formand generalmajor Castenskiold, Dansk Athlet Union ved formanden Arnold Richard Nielsen, Mosaisk Troessamfund ved formanden C.B. Henriques samt Moses Metz samt alle formænd for de jødiske foreninger i København.

X