HAKOAH REPRÆSENTERET TIL WORLD MACCABI UNION

I den forgangne måned var Hakoah repræsenteret ved generalforsamlingen for Maccabi. Over 100 deltagere fra mere end 25 lande deltog på forsamlingen, der havde til formål at forbedre det jødiske sportsliv i verdenen, forberede EMG i Budapest til næste år, og styrke de jødiske forsamlinger rundt om i verden.

Som verdensorganisation er Maccabi meget fokuseret på at skabe ”stærke jødiske sind, i sunde jødiske kroppe”, og forsamlingen bar derfor præg af det jødiske, det israelske og zionistiske, og det sportslige. Ideen om, at sport samler folk, er noget der længe er blevet bevist. Det bar sidste Maccabiade præg af, hvor 10.000 atleter fra 80 lande deltog – en hidtidig rekord som World Maccabi Union er fast besluttet på at slå. Sport har som aktivitet en magisk egenskab til at samle folk om en fælles passion, på tværs af aldersgrupper, og det er netop dette Maccabi ønsker at promovere; en fælles jødisk verden, om en fælles jødisk kærlighed til sporten.

Mere end bare en sportsklub

Over den 6dage lange forsamling blev der afholdt 8 forskellige sessioner, med taler fra tidligere militærchef, Benny Gantz, tjenestemænd fra det israelske ”Hasbara”[1] ministerie, og gæstetaler fra den kendte israelske paralympiske bronzevinder, Moran Samuel, samt vinderen af ”Israel Prize 2018”, Miriam Peretz. Alle havde de det samme budskab om fællesskab, venskab og sammenhold. Noget som Maccabi, og Hakoah, til fulde har til hensigt at opfylde.

Promoting a union in a time of need

Af de mange diskussioner, er især tre punkter fra denne tur noget der har sat sig fast;

  • En organisation er kun relevant, hvis den er dynamisk og nutidig
  • Forbedringer i en organisation kommer som oftest fra massen, ikke fra de få
  • Chazak v’Ematz

Tillad mig at uddybe;

  • I nogle lande, hvor Maccabi havde stået stille i lang tid, og ikke fulgt med de tendenser og efterspørgsler fra dets medlemmer, var organisationen blevet meget stillestående. Men i nogen lande, som England, har man haft en enorm succes med at bygge en breddeklub der ikke kun omhandler fodbold eller anden sport, men også inkluderer andre initiativer som skakklubber, diskussioner fokuseret imod teenagere, og muligheden for frivilligt arbejde til de der vil hjælpe deres CV.
  • Vi har i Danmark allerede set denne tendens. Her tænker jeg især på det utrolig flotte arbejde der er blevet skabt omkring basketballholdet, hvor vi har forsøgt at bidrage til det flotte arbejde der er blevet drevet af David Hertig. Og det er netop tiltag som disse der er brug for; folk der står frem med deres idéer, som vi i bestyrelsen kan støtte. Vi ønsker at bringe Hakoah til alle, men vi har brug for at vide hvad det er I ønsker at Hakoah skal stå for.
  • Det står dog også klart for mig, at Maccabi World Union står stærkt, og det samme gør Hakoah. Da vi for 3. gang på to dage skulle synge ’Hatikva’, kom jeg til at tænke på hvad ”Hatikva” betyder for Hakoah. Groft oversat betyder Hatikva ”Håbet” og Hakoah ”Styrken”. Og de to ting er utroligt forenelige;
    • hvis vi ønsker og ”Håber” på et stærkt Hakoah, må vi også have ”Styrken” til at stå frem og sige hvad det er vi ønsker at vores organisation skal være i Danmark. Det forsøger vi at gøre i bestyrelsen i disse måneder, hvor vi netop har deltaget i et meget succesfuldt PGT i Oslo, og mens basket-holdet og bordtennis kører på fuld fart, mens vi ser frem til et fortsat spændende 2018 efter sommerferien, og et begivenhedsrigt 2019 hvor PGT afholdes i København, og hvor vi håber at sende en stor delegation afsted til EMG i Budapest.

Forza Hakoah, og rigtig god sommer!

Michael Szaff

Bestyrelsesmedlem i Hakoah

[1] “Public diplomacy of Israel”

X